autor wpisu: Autor | komentarzy (0)
„Zdrowy styl życia, zdrowy styl bycia” w Powiecie Opoczyńskim
W siedzibie Starostwa Powiatowego w Opocznie przeprowadzono wczoraj (21 marca 2022 r.) szkolenie pn. "Zdrowy styl życia, zdrowy styl bycia". Organizatorami szkolenia był Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach. Współorganizatorem – Powiat Opoczyński oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolniczego w Łodzi
O opoczyńskiej kuchni można mówić dużo i smacznie. Opoczyńskie weselne stoły należą do najbogatszych w kraju, a niektóre potrawy mają wręcz status legendy. Jak choćby zalewajka, której nieśmiertelność dał Franek Dolas w kultowym filmie pt. Jak rozpętałem II wojnę światową w reż. Tadeusza Chmielewskiego.
W pochłanianiu przysmaków kuchni trzeba znać umiar, bo co za dużo, to… każdy z resztą zna to powiedzenie. I taki też był cel szkolenia, które miało miejsce w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Opocznie. Spotkanie rozpoczęło się od przywitania członkiń miejscowych KGW, dla których przygotowano to szkolenie. Wśród gości specjalnych byli: Robert Telus – Poseł na Sejm RP, Maria Barbara Chomicz – Wicestarosta, Janusz Ciesielski – Dyrektor KOWR w Łodzi oraz Tomasz Kopera – Dyrektor ŁODR z siedzibą w Bartoszewicach.
Jak zadbać o zdrową i smukłą sylwetkę? Jakie są zasady zdrowego odżywiania? Co to jest zdrowy styl życia ? Jak sposób odżywiania wpływa na naszą odporność ? I czy dietą można poprawić sobie nastrój? Te zagadnienia były poruszane podczas wczorajszego szkolenia, a paniom z miejscowych KGW wyjaśniała dietetyczne zawiłości dietetyk – Katarzyna Popielewska.
Fot. Starostwo Powiatowe w Opocznie.