Zmiana wielkości czcionki Zmniejsz czcionkę A Zwiększ czcionkę
Dziś jest 27 marca 2023
Zaloguj sięZarejestruj się
mazopolska-logo
  • Pogoda
  • Rozkład jazdy
  • Kursy walut
  • Niezbędnik
  • Kontakt
  • O mazopolska
    • Zgłoś temat
    • Zostań partnerem
    • Zostań redaktorem
  • Aktualności
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Żarnów
  • Biznes
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Edukacja
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Historia
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Kulinaria
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Kultura i rozrywka
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Motoryzacja
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Sport
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Turystyka
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilica
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Zdrowie
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
home Witaj na stronie mazopolska.pl. Jesteś tutaj: Mazopolska.plAktualnościMięso pod lupą Inspekcji Handlowej
12 gru 2017 AktualnościZdrowie
autor wpisu: Autor | komentarzy (2)

Mięso pod lupą Inspekcji Handlowej

Zgłoś

Share the post "Mięso pod lupą Inspekcji Handlowej"

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Email

Wieprzowina w tatarze wołowym, substancje dodatkowe E- w białej kiełbasie, których nie powinno być. Inspekcja Handlowa sprawdziła surowe mięso i jego wyroby. Inspektorzy zakwestionowali produkty sprzedawane w 70 sklepach na 168 sprawdzonych

Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka).

Kontrola mięsa

Inspektorzy sprawdzili 168 sklepów i hurtowni w całej Polsce, kwestionując produkty sprzedawane w 70 (41,7 proc.). Placówki zostały wylosowane lub wytypowane na podstawie negatywnych wyników z poprzednich kontroli. Zastrzeżenia wzbudziło 218 partii mięsa (22,7 proc.) na 962 skontrolowane przez IH. Najczęściej mięso było błędnie oznakowane.

Nieprawidłowości

Wiele produktów zawierało składniki, których nie powinny mieć. Badania laboratoryjne wykazały, że np. że: mięso wieprzowe garmażeryjne zawierało 60 proc. indyka, a tatar lub hamburger wołowy – wieprzowinę.

Ponadto, etykiety mrożonych kiełbasek jagnięcych informowały, że producent dodał do nich konserwant E-250, czyli azotyn sodu, choć może się on znaleźć tylko w kiełbasie surowej białej, kiełbasie surowej metce, tatarze wołowym i golonce peklowanej. W kiełbasie białej znalazły się substancje dodatkowe: E-621 – wzmacniacz smaku i E-551 i E-535 – substancje przeciwzbrylające, których nie można dodawać do białej kiełbasy.

Zgodnie z prawem, lista dodatków do  surowych wyrobów mięsnych jest bardzo ograniczona w stosunku do listy substancji dodatkowych dozwolonych do przetworów mięsnych, np. wędlin.

Ponadto, zdarzyło się, że opakowanie mięsa wieprzowego nie zawierało obowiązkowej informacji o kraju lub miejscu pochodzenia mięsa. Producenci używają też znaków graficznych „Produkt polski”, jednak niezgodnie z wzorem określonym w przepisach.

Kary

Inspektorzy Inspekcji Handlowej wydali 38 decyzji: o zafałszowaniu lub niewłaściwej jakości (33 decyzje) i o wycofaniu przeterminowanego mięsa (5). Łączne kary to prawie 30 tys. zł.

Jeżeli masz wątpliwości do oznakowania lub jakości mięsa, skontaktuj się z Inspekcją Handlową.

Porady dla konsumentów

W sklepach znajdziemy:

  • „świeże mięso” – czyli mięso, które nie zostało poddane żadnemu procesowi poza chłodzeniem, mrożeniem, w tym mięso pakowane próżniowo. Nie może zawierać przypraw i substancji dodatkowych.
  • „surowe wyroby mięsne” oznaczają mięso, do którego producent dodał środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe, lub które poddano procesowi niewystarczającemu do modyfikacji struktury mięsa (np. nie poddano parzeniu, gotowaniu).

Jakie informacje znajdziemy na mięsie pakowanym i sprzedawanym luzem, na wagę?

Surowe mięso paczkowane – obowiązkowe informacje:

  • nazwa,
  • miejsce chowu, miejsce uboju i kod partii identyfikujący mięso,
  • w przypadku mięsa mielonego: nazwa „mięso …” i nazwa/y gatunku zwierzęcia z których pochodzi, „zawartość procentowa tłuszczu poniżej…” oraz „stosunek kolagenu do białka poniżej …”,
  • termin przydatności do spożycia,
  • ilość netto,
  • warunki przechowywania,
  • nazwa i adres podmiotu odpowiedzialnego na produkt, 
  • data zamrożenia.

Paczkowane surowe wyroby mięsne  – obowiązkowe informacje:

  • nazwa,
  • wykaz składników,
  • informacja o dodanej wodzie, jeżeli jest jej więcej niż 5 proc. masy produktu,
  • ilość netto,
  • termin przydatności do spożycia,
  • warunki przechowywania,
  • nazwa i adres podmiotu odpowiedzialnego na produkt, 
  • data zamrożenia.

Produkt polski – oznakowanie dobrowolne. Producenci mogą je umieszczać na produktach, do których produkcji użyli składników z Polski (np. będzie nim mięso ze zwierząt urodzonych, chowanych i ubitych w naszym kraju). Przepisy określają, jak musi wyglądać znak graficzny „Produkt polski”.

Surowe mięso kupowane na wagę, luzem: sprzedawca na wywieszce musi podać jedynie nazwę mięsa i jego producenta, a dla surowych wyrobów mięsnych dodatkowo wykaz składników.

Źródło: UOKiK

Subscribe
Powiadom o
guest
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka i Krzysztof
Agnieszka i Krzysztof
5 lat temu

Jeśli kary są symboliczne to i poprawa sytuacji będzie podobna a my ja jemy nie wiadomo co tak nadal będzie☹

2
Odpowiedz
Aga
Aga
5 lat temu

30 tyś kart to chyba jakaś kpina za oszukiwanie, sprzedawanie czegoś tańszego w miejsce droższego, a do tego jeszcze trucie ludzi ????. Oj nie podoba mi się to.

1
Odpowiedz

Wybierz gminę

  • Drzewica
  • Inowłódz
  • Klwów
  • Nowe Miasto nad Pilicą
  • Poświętne
  • Odrzywół
  • Rzeczyca
  • Rusinów
  • Potworów
  • Gielniów

 

 

 

 

 

 

 

Najnowsze komentarze

  • 27 mar 2023

    Kłopoty Prezesa OSP Poświętne

    Niestety, ale muszę się z Panem zgodzić. Trudno sobie wyobrazić kolejne 5 lat z tymi ludźmi u steru (tzw. drużyną...

  • 26 mar 2023

    Kłopoty Prezesa OSP Poświętne

    Co by nie mówić to za rządów włodarza Franasa gmina Poświętne stała się pośmiewiskiem całego powiatu oraz pow...

  • 26 mar 2023

    Kłopoty Prezesa OSP Poświętne

    Tylko całą tą gówno burzę redaktor nakręca i co chwilę jakieś bajki tu wypisuje. To jedyna osoba winna tych głu...

  • 26 mar 2023

    Aż pięć akcji krwiodawstwa w tym roku w Żarnowie

    […] W sumie w tym roku zaplanowano pięć akcji, a więc oprócz dzisiejszej krwiodawcy spotkają się jeszcze czt...

  • 26 mar 2023

    Krwiodawcy z Gminy Żarnów mają powody do zadowolenia

    […] Krwiodawstwo do Żarnowa wróciło po kilku letniej przerwie w maju ubiegłego ubiegłego roku. Inicjatorem pr...

 

 

 

 

 

 

 

Polecane artykuły

  • 27 mar 2023

    „Droga do Jerozolimy” – już w ten weekend

    To jeden z największych spektakli jaki ma miejsce w okresie…

  • 27 mar 2023

    Weekend na opoczyńskich drogach. Nietrzeźwi i z zakazem sądowym

    Policjanci opoczyńskiego wydziału ruchu drogowego, 24 marca 2023 roku, w…

  • 26 mar 2023

    Strażacy uratowali psa, który nie miał prawa przeżyć

    O zderzeniu samochodu z psem lub innym zwierzęciem - najczęściej…

  • 26 mar 2023

    Krwiodawcy w Gminie Żarnów nie zawodzą

    Krew oddało 30 osób, w tym 3 osoby pierwszy raz.…

  • 26 mar 2023

    Zagrają o puchar Starosty Tomaszowskiego

    - Bardzo się cieszę, że to wydarzenie odbędzie się w…

Szczególnie polecamy

KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZOSTAĆ NASZYM PARTNEREM
  • pagaj
  • patja
  • natfarri
  • protech
  • nazwa-partnera
  • klava
  • protech
  • nazwa-bannera

Mazopolska

  • O mazopolska
  • Reklama
  • Redakcja
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Dodaj opinię
  • Zostań partnerem
  • Zostań redaktorem
  • Zgłoś temat
  • Kontakt

Na skróty

  • Drzewica
  • Inowłódz
  • Klwów
  • Nowe Miasto nad Pilicą
  • Odrzywół
  • Poświętne
  • Rusinów
  • Rzeczyca

Zapraszamy

Opinie, komentarze, ogłoszenia nalezą do autorów. Redakcja nie odpowiada za ich treść oraz opinie w nich wyrażane

redakcja@mazopolska.pl
+48 695 502 971
Wszelkie prawa zastrzeżone przez MazoPolska.pl - 2016
wpDiscuz
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz
Ładowanie
Ładowanie