Zmiana wielkości czcionki Zmniejsz czcionkę A Zwiększ czcionkę
Dziś jest 28 marca 2023
Zaloguj sięZarejestruj się
mazopolska-logo
  • Pogoda
  • Rozkład jazdy
  • Kursy walut
  • Niezbędnik
  • Kontakt
  • O mazopolska
    • Zgłoś temat
    • Zostań partnerem
    • Zostań redaktorem
  • Aktualności
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Żarnów
  • Biznes
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Edukacja
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Historia
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Kulinaria
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Kultura i rozrywka
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Motoryzacja
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Sport
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Turystyka
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilica
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
  • Zdrowie
    • Drzewica
    • Gielniów
    • Inowłódz
    • Klwów
    • Nowe Miasto nad Pilicą
    • Odrzywół
    • Poświętne
    • Potworów
    • Rusinów
    • Rzeczyca
    • Wszystkie
home Witaj na stronie mazopolska.pl. Jesteś tutaj: Mazopolska.plAktualnościJak kupić dobrą rybę na Święta? Kontrola Inspekcji Handlowej
15 gru 2017 AktualnościZdrowie
autor wpisu: Autor | komentarzy (1)

Jak kupić dobrą rybę na Święta? Kontrola Inspekcji Handlowej

Zgłoś

Share the post "Jak kupić dobrą rybę na Święta? Kontrola Inspekcji Handlowej"

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Email

Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb, owoców morza i przetworów z nich. Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni. Najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy mieli do ryb mrożonych.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi, karpia czy łososia. Problem w tym, jak kupić dobrą rybę? Wybrać świeżą, mrożoną, a może w marynacie? Kontrola Inspekcji Handlowej na zlecenie UOKiK wykryła, że w sklepach jest pełno nieprawidłowości – od zbyt dużej warstwy glazury (lodu) w mrożonych rybach poprzez liczne zażółcenia, pozostawione płetwy po produkty przeterminowane. Ponadto w wielu przypadkach klienci są wprowadzani w błąd lub nie dostają podstawowych informacji. Kontrola odbyła się w II kwartale 2017 r.

Inspektorzy sprawdzili 1020 partii ryb i przetworów rybnych o łącznej wartości 383,8 tys. zł.  Odwiedzili 161 sklepów (w tym 59 należących do sieci handlowych) oraz hurtowni w całej Polsce. W pierwszej kolejności sprawdzali placówki, na które były skargi. Badali zarówno jakość, jak i oznakowanie ryb mrożonych, świeżych, wędzonych, konserw i marynat, a także owoców morza. Nieprawidłowości znaleźli aż w 117 placówkach (72,7 proc.), zakwestionowali 391 partii produktów (38,6 proc.).

Najgorzej wypadły ryby mrożone, zwłaszcza te w glazurze, czyli otoczce z lodu. Kontrolerzy mieli różne zastrzeżenia aż do 64,5 proc. partii (169 z 262). Ze względu na jakość zakwestionowali 43 partie. Powody? Badania w laboratoriach UOKiK wykazały, że zawartość warstwy lodu jest często wyższa niż producent deklarował na opakowaniu, np. zamiast 35 proc. było jej 43,3 proc., a zamiast 30 proc. – 42 proc. W efekcie konsument kupował mniej ryby, choć płacił za większą ilość. Wygląd, zapach mrożonek i ich smak po ugotowaniu też pozostawiały wiele do życzenia.  

Przykłady:

  • łosoś norweski mrożony z glazurą był mocno wysuszony, miał intensywne zażółcenia oraz lekko tranowy smak i zapach,
  • mrożone filety z mintaja po rozmrożeniu były maziste, a po przyrządzeniu – gąbczaste i rozpadające się,
  • tusza nototeni była niewłaściwie oprawiona – pozostawiono płetwy i narządy wewnętrzne m.in. gonady.

Sporo zastrzeżeń było też do ryb świeżych (zakwestionowano 52 proc. partii), mrożonych owoców morza (43,5 proc. miało nieprawidłowości) oraz ryb wędzonych (uchybienia w 37,3 proc. partii). Na tym tle w miarę dobrze wypadły konserwy i marynaty rybne (zakwestionowano po ok. 20 proc.), choć zdarzało się, że zawierały np. za mało ryby czy białka lub za dużo sacharyny w stosunku do ilości deklarowanych na opakowaniu.

Inspekcja Handlowa odkryła także wiele nieprawidłowości przy oznakowaniu ryb. Z tego powodu zakwestionowała prawie połowę (49,3 proc.) produktów sprzedawanych luzem. Przy stoiskach brakowało podstawowych informacji, m.in. o producencie, miejscu połowu, składnikach – w tym wywołujących alergię (np. przy rybie w panierce), warstwie glazury z lodu. Co więcej, klienci byli czasem wprowadzani w błąd, np. tańszą limandę żółtopłetwą sprzedawano jako droższą solę, a filety z czarniaka jako filety z dorsza.

W 12 sklepach kontrolerzy znaleźli 21 partii produktów przeterminowanych – od 1 dnia aż do 18 miesięcy. Były to ryby wędzone i mrożone, sałatki rybne, smażone kotlety z dorsza, konserwy i marynaty. Natychmiast wycofano je ze sprzedaży.

Efekt kontroli to 12 mandatów (w sumie 2,2 tys. zł) i 67 decyzji o karach pieniężnych (w sumie 91,7 tys. zł). IH zawiadomiła też o nieprawidłowościach wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz organy nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego.

Jak kupować ryby?

1.    Przyjrzyj się dokładnie świeżym rybom. Powinny mieć przezroczysty śluz na skórze, wypukłe błyszczące oczy, jaskrawe skrzela.

2.    Im mniej glazury w mrożonce, tym lepiej. Dla ochrony ryby przed zepsuciem wystarczy 5 proc. otoczki z lodu. Dlatego unikaj produktów, które mają  powyżej 10 proc. glazury – po rozmrożeniu stracą na wadze.

3.    Sprawdź skład na opakowaniu lub wywieszce. Do ryb mrożonych czasem dodawane są związki fosforu po to, aby związać wodę. W efekcie kupujesz rybę, która ma mniej tkanki mięsnej.

4.    Pamiętaj, że eskolar i kostropak oferowane jako „ryba maślana” zawierają woski, które mogą wywoływać dolegliwości żołądkowe. Dlatego te gatunki nie mogą być sprzedawane luzem, a na opakowaniach znajdziesz  informacje o metodach ich przygotowania oraz ryzyku zachorowania.

5.    Upewnij się, że ryby nie są przeterminowane. Zwróć też uwagę na warunki ich przechowywania – czy nie leżą np. poza lodówką.

6.    Na opakowaniu lub etykiecie szukaj też takich informacji, jak: nazwa polska i łacińska, metoda produkcji (np. złowione w morzu, wyhodowane), obszar połowu. Więcej o obowiązkowych oznakowaniu ryb w miniprzewodniku Komisji Europejskiej.

7.    Masz wątpliwości? Skontaktuj się z Inspekcją Handlową.

Źródło: UOKiK

Subscribe
Powiadom o
guest
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
5 lat temu

Dobry artykuł ????. Tylko trochę odechciewa się jeść ryb????.

1
Odpowiedz

Wybierz gminę

  • Drzewica
  • Inowłódz
  • Klwów
  • Nowe Miasto nad Pilicą
  • Poświętne
  • Odrzywół
  • Rzeczyca
  • Rusinów
  • Potworów
  • Gielniów

 

 

 

 

 

 

 

Najnowsze komentarze

  • 28 mar 2023

    Kłopoty Prezesa OSP Poświętne

    Grunt że masz tak samo nasrane jak redaktor tego piśmidła...

  • 28 mar 2023

    Kłopoty Prezesa OSP Poświętne

    Grunt że po wszystkim pan K golnie sobie zdrowo!!!!...

  • 28 mar 2023

    Kłopoty Prezesa OSP Poświętne

    Bo mazopolski to zakłamane pismidlo i namawia do nienawiści tymi swoimi kłamstwami...

  • 28 mar 2023

    Kłopoty Prezesa OSP Poświętne

    Doniesienie było? Było ale picia nie było. Groźby leciały od tych o nienagannym zachowaniu. To jest koloryzowanie t...

  • 28 mar 2023

    Taki jubileusz trzeba było uczcić

    Wspaniały pomysł.Brawo.Takie konkursy to bardzo ważny element w podtrzymywaniu i utrwalaniu tradycji twórczości reg...

 

 

 

 

 

 

 

Polecane artykuły

  • 28 mar 2023

    Wypadki i pożar traw – tydzień strażaków w Powiecie Opoczyńskim

    W okresie od 20 marca do 26 marca 2023 roku…

  • 28 mar 2023

    Wielkie zainteresowanie targami pracy i edukacji

    Co roku tysiące uczniów klas ósmych staje przed dylematem wyboru…

  • 28 mar 2023

    Prezent dla tomaszowskiego szpitala od samorządu wojewódzkiego

    Przekazane rękawiczki powinny wystarczyć na kilkanaście miesięcy i przyczynią się…

  • 28 mar 2023

    W Drzewicy bez zmian. Piją i jeżdżą na „zakazie”

    W Drzewicy w ostatnich dwóch miesiącach dochodzi do cyklicznych zatrzymań…

  • 27 mar 2023

    „Droga do Jerozolimy” – już w ten weekend

    To jeden z największych spektakli jaki ma miejsce w okresie…

Szczególnie polecamy

KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZOSTAĆ NASZYM PARTNEREM
  • pagaj
  • patja
  • natfarri
  • protech
  • nazwa-partnera
  • klava
  • protech
  • nazwa-bannera

Mazopolska

  • O mazopolska
  • Reklama
  • Redakcja
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Dodaj opinię
  • Zostań partnerem
  • Zostań redaktorem
  • Zgłoś temat
  • Kontakt

Na skróty

  • Drzewica
  • Inowłódz
  • Klwów
  • Nowe Miasto nad Pilicą
  • Odrzywół
  • Poświętne
  • Rusinów
  • Rzeczyca

Zapraszamy

Opinie, komentarze, ogłoszenia nalezą do autorów. Redakcja nie odpowiada za ich treść oraz opinie w nich wyrażane

redakcja@mazopolska.pl
+48 695 502 971
Wszelkie prawa zastrzeżone przez MazoPolska.pl - 2016
wpDiscuz
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz
Ładowanie
Ładowanie