„Tygiel Smaków 2023” – można zgłaszać potrawy
Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego zaprasza do udziału w konkursie produktów tradycyjnych „Tygiel Smaków 2023”. Zgłoszenia przyjmowane są do 30 września. Do konkursu można zgłaszać m.in. tradycyjne dania, wyjątkowe napoje oraz regionalne produkty mięsne i mleczne. Ważne, by miały co najmniej 25-letnią tradycję wytwarzania, były związane z kulturą i historią województwa łódzkiego oraz powstały w naszym regionie
– Chcemy wspierać lokalną tożsamość, wyszukiwać regionalne produkty i potrawy, które staną się kulinarną wizytówką Łódzkiego. Co roku konkurs cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Jesteśmy z tego powodu bardzo dumni. „Tygiel Smaków” pokazuje jak ważne jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o produktach tradycyjnych z naszego województwa – podkreśla Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.
Produkty będą rywalizować w siedmiu kategoriach:
– mięso świeże oraz produkty mięsne
– orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
– wyroby piekarnicze i cukiernicze
– gotowe dania i potrawy
– napoje alkoholowe i bezalkoholowe
– sery i inne produkty mleczne
– inne produkty w tym m.in. oleje i tłuszcze, miody i ryby
Główną nagrodą w konkursie jest statuetka „Tygla Smaków 2023”. Otrzyma je produkt, któremu komisja konkursowa przyzna najwięcej punktów. Natomiast w poszczególnych kategoriach można zdobyć nagrodę „Tygielka Smaków 2023”. Laureaci mogą umieścić potem znak „tygla” na etykietach swoich produktów. Symbol ten jest rozpoznawalny w całym kraju. Model statuetki „tygla” został zaprojektowany na potrzeby konkursu. Województwo Łódzkie ma do niego prawa autorskie. Konkurs jest organizowany od 2008 roku i zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem. W ciągu15 lat statuetki otrzymało ponad 100 produktów.
Tegoroczna edycja konkursu została wzbogacona o dodatkową nagrodę specjalną „Zielony Tygielek Smaków 2023” promującą produkty i potrawy ekologiczne, generujące jak najmniejszą ilość dwutlenku węgla podczas całego cyklu powstawania wyrobu. Liczy się tutaj m.in. ekologia produkcji – oparta na praktykach korzystnych dla środowiska, takich jak rolnictwo ekologiczne, zrównoważona hodowla, ograniczenie zużycia wody czy wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii. Ważne są surowce, półprodukty i produkty, czyli wytwarzanie z wykorzystaniem lokalnych zasobów w bliskiej odległości od miejsca przerobu czy produkcji. Istotna jest możliwość identyfikacji pochodzenia poszczególnych składników od momentu powstania w gospodarstwie rolnym aż do końcowego produktu. Komisja konkursowa zwróci uwagę na stosowanie ekologicznych opakowań, które minimalizują ilość odpadów i są poddawane recyklingowi. Jury przyjrzy się też dystrybucji, czy produkt jest zoptymalizowany pod kątem transportu i logistyki dostaw oraz dostępności w lokalnych punktach sprzedaży, na przykład na ryneczkach, jarmarkach i targowiskach.
W ubiegłym roku główną nagrodę konkursu, czyli tytuł i statuetkę „Tygiel Smaków”, zdobył baleron sezonowany z Zaborowa przygotowany przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Daniela Czapnika z powiatu tomaszowskiego. Natomiast „Tygielki Smaków”, czyli nagrody w poszczególnych kategoriach konkursowych, zdobyli:
– kiełbasa krakowska sucha – firmy Ar-Kos z powiatu brzezińskiego – kategoria mięso świeże oraz produkty mięsne
– konfitura z ałyczy – Czesława Maszczyka z powiatu piotrkowskiego – kategoria orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
– chleb żytni z kozieradką – PPHU Agnieszka Gajda-Sokołowska z powiatu pabianickiego – kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze
– pierogi z kaszą gryczaną i grzybami – firmy Kowal Aleksandry Kowalskiej z powiatu zgierskiego – kategoria gotowe dania i przyprawy
– kwas chlebowy z żurawiną – firmy EKO-NATURA Agnieszki Dadusz i Pawła Oleszczaka z powiatu łaskiego – kategoria napoje
– twaróg – firmy Rarytasy od Zawiasy z powiatu sieradzkiego – kategoria sery i inne produkty mleczne
– miód koniczynowo-lipowy Pasieki Boży Dar Adama Wiklaka z Łodzi – kategoria inne produkty, w tym: oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby itp.
O tym kto otrzyma nagrody w tym roku przekonamy się 27 października podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food w Łodzi.
Do konkursu można zgłosić się tutaj:
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.