Która pizzeria jest najlepsza w regionie?
9 lutego w Polsce przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Pizzerii nie brakuje także w naszym regionie. Która z nich jest jednak najlepsza?
Chyba nie ma osoby, która by nie znała tego przysmaku kuchni włoskiej. Co ciekawe, choć uznawana jest za przysmak kuchni włoskiej, a także głównym daniem eksportowym tego kraju to miłośnicy pizzy świętują we Włoszech 17 stycznia, a w naszym kraju 9 lutego. Z pizzą sprawa jest na tyle poważna, że od 2017 r. może poszczycić się miejscem na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Znajdziemy ją w kategorii niematerialne dobro kultury.
Miłośników płaskiego placka z serem, sosem pomidorowym oraz wszelkiego rodzaju dodatkami nie brakuje także w naszym regionie. Pizzerie są w Drzewicy, w Opocznie, w Nowym Mieście nad Pilicą, w Przysusze, w Spale, w Inowłodzu, w Tomaszowie Maz. Większość z nich należy do ogólnopolskich sieci pizzerii, ale nie brakuje także indywidualnych przedsiębiorców, działających pod własnym szyldem.
A która z nich jest najlepsza? Z pewnością każdy z naszych czytelników ma swoje preferencje. Jedni wolą placek z pizzerii działającej w ramach franczyzy, wiedząc, że w którejkolwiek by się nie znaleźli to zawsze znają taki sam smak, a inni – w poszukiwaniu odmienności bądź oryginalności – wolą pizzerie nieskrępowaną zasadami działania pod czyimś sztandarem.
Zachęcamy do dzielenia się swoim preferencjami poprzez wpisywanie komentarzy
Bardzo polecam party pizza w Tomaszowie mazowieckim😊
Oczywiście Trufla z Tomaszowa Mazowieckiego – poziom porównywalny do łódzkiego InCentro w ich najlepszych czasach 🙂