„Bomba” z regionu opoczyńskiego w Teleexpressie. A Franek Dolas marzył o zalewajce
We wczorajszym programie informacyjnym "Teleexpress" emitowanym na antenie TVP 1 pokazano... bombę - kulinarną bombę z regionu opoczyńskiego
Bohaterkami kulinarnego reportażu wyemitowanego w tym popularnym programie informacyjnym są kobiety z KGW Kraśnica. Na oczach ekipy TVP przygotowują one kulinarny przysmak regionu, popularne kluski z mięsem nazywane bombami lub żelaznymi kluskami. Przy tej okazji, podśpiewują sobie o rodzinnych stronach. W materiale jest mowa, że na ziemi opoczyńskiej ta tradycyjna potrwa jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Materiał można zobaczyć TUTAJ.
Czy opoczyńska Bomba zrobi karierę równie zawrotną jak opoczyńska zalewajka? O tym dopiero się przekonany, ale to doskonała okazja, aby przedstawić najsłynniejszą kulinarną anegdotę związaną z potrawami regionu opoczyńskiego. W kultowej polskiej komedii pt. Jak rozpętałem II wojnę światową, główny bohater, czyli Franek Dolas przebywając na obczyźnie marzy o…. zalewajce. Skąd ta popularna potrawa w kultowym polskim filmie?
Wytłumaczenie jest bardzo proste. Reżyserem filmu był Tadeusz Chmielewski, który urodził się w Tomaszowie Maz. Będąc małym chłopcem jeździł do rodziny w opoczyńskie, a to region, w którym zalewajka była po prostu wszechobecna. W filmie Franek Dolas wspominając potrawy ma ewidentnie nostalgiczne emocje. Może to odzwierciedlenie nostalgii reżysera za utraconymi kulinarnymi smakami z dzieciństwa?
Tak na marginesie, przypomnijmy, że prawie w całości trzecia cześć filmu pt. Wśród swoich została nakręcona na terenie Gminy Poświętne.