Obwarzanki Odrzywolskie. Bez nich niedziela to… nie niedziela
W naszym regionie niedziela ma dwa obowiązkowe punkty. Mszę w kościele, a po niej zakup Obwarzanków Odrzywolskich
Nie ma chyba w naszym regionie osoby, która nie zna Odrzywolskich Obwarzanków. Czy to junior czy senior to wszyscy mają takie same wspomnienia związane z niedzielą. Msza Święta w kościele, a po niej zakup wianuszka obwarzanków pod kościołem.
Chyba największe natężenie Odrzywolskich Obwarzanków przypada na ostatnią niedzielę września podczas odpustu św. Michała w gminie Poświętne. Na placu przy miejscowej bazylice obwarzanki są dostępne dosłownie wszędzie. Na straganie, na ruchomym wózku i z ręki. Na archiwalnych zdjęciach widać jak leżą prawie na każdym straganie, a uczestnik odpustu wraca z niego z przedmiotami codziennego użytku i oczywiście obwarzankami.
– Proszę spróbuj, lepsze niż chipsy – zachęca sprzedawca kilkuletniego chłopca do spróbowania obwarzanka dziś rano przed bazyliką w Studziannie.
Obwarzanek Odrzywolski jest nazywany „fast foodem” z kilkuset letnią tradycją. Obwarzanki były tutaj od zawsze. Jest więc w tym stwierdzeniu sporo racji. Jednak wbrew zwykłym „fast foodom” jest dużo zdrowszy. Na wszelkich festiwalach produktów lokalnych Obwarzanek Odrzywolski dumnie reprezentuje Mazowsze i radzi sobie całkiem nieźle, ponieważ otrzymuje nagrody. Grójec chwali się jabłkiem, Klwów papryką, a Odrzywół obwarzankiem. Aż dziw bierze, że na niewielkiej w sumie przestrzeni kulinarny asortyment jest tak zróżnicowany.
Obwarzanki Odrzywolskie dzieli się na kilka rodzajów: tradycyjne, biszkoptowe, śmietankowe, puchate. Każdy ma swój gust, ale tradycyjne – naszym zdaniem – biją wszystkie inne. Największe wzięcie mają te, które są wypiekane w tradycyjnych piecach. Można je poznać po nierównomiernej „opaleniźnie”. Obwarzanki Odrzywolskie uważa się za kuzyna krakowskiego bajgla. Ten krakowski ma status produktu regionalnego w Unii Europejskiej. W Odrzywole są rodziny, w których produkcja obwarzanków ma już kilku pokoleniową tradycję, a po stronie konsumenckiej też z pewnością nie braknie takich rodzin, które od dawna niedziele zaczynają w kościele, a po niej kupują obwarzanki. Dla producentów stanowił źródło dodatkowego dochodu na ziemiach, które uchodzą za nieurodzajne, a dla konsumentów? Może po prostu ich smak osładzał gorzkie życie.
Zachwycają smakiem nie tylko jednak miejscowych. Kilka lat temu przez tutejsze tereny przejeżdżała pielgrzymka rowerowa z Rzeszowa do Gniezna. Rowerzyści z całej Polski, którzy w niej uczestniczyli dostali w prezencie właśnie Odrzywolskie Obwarzanki i zachwycili się smakiem. Produkt lokalny podbił podniebienia rowerzystów z całej Polski. Może więc w ich smaku trzeba upatrywać przyczyny przetrwania na przestrzeni dziejów.
Najlepsze obwarzanki odrzywolskie produkuje piekarnia Obwarzanki Wojciech Niemirski. Polecam każdemu tutaj link: Obwarzanki
NAJLEPSZE OBWARZANKI Andrzej Bińkowski odrzywół ul.Opoczyńska 35