Ile można zrobić pierogów z 40kg. mąki? W Anielinie już wiedzą
Pierogi są ikoną polskiego stołu i na całym świecie znakiem rozpoznawalnym polskiej kuchni. Od 2016 r. królują też w Anielinie
Przepis na pierogi w Anielinie jest prosty. Bierzesz 40 kg. mąki, 20 gospodyń i 24h. W efekcie otrzymujesz 4000 tysiące sztuk przysmaku polskiego stołu. To jednak nie wszystko. Oczywiście potrzebna jest także szczypta fantazji, by każdy talerz pierogów miał inne nadzienie, ale o tym szerzej za chwilę.
Wymyślony 2016 r. przez ówczesnego sołtysa Anielina – Piotra Kaczmarczyka „Festiwal Pieroga w Anielinie” wpisał się już na stałe w kalendarz wydarzeń regionalnych, które warto sobie zanotować w swoim prywatnym notatniku i co ważne pojawić się na nim. Czas szybko płynie, więc pierogi w Anielinie królowały na stołach już po raz czwarty.
W rolę konferansjera wcielił się Łukasz Glimasiński – Dyrektor GOK-u w Poświętnem, a festiwal otworzył, witając zgromadzonych w Anielinie Michał Franas – Wójt Gminy Poświętne. Po nim głos zabrała Dorota Rutkowska – Posłanka na Sejm RP, która pojawiła się nie tylko w roli gościa, ale także jednego ze sponsorów dzisiejszego festiwalu. Posłanka powiedziała, że do tej pory Anielin kojarzył jej się z szańcem mjr Hubala, ale od dziś będzie kojarzył się również z pierogami.
Cześć artystyczną otworzył występ KGW Dęba, które niedawno świętowały swoje 10-lecie. Występ składał się z tradycyjnym melodii ludowych oraz skeczu nawiązującego do tematu przewodniego, czyli pierogów. Po nim wystąpiło KGW Buczek, które również przedstawiło program nawiązujący do tradycji ludowych.
Po występach artystycznych nastąpiło to na co wszyscy czekali, czyli konkurs na najlepsze pierogi. W zawodach wzięło udział 5 KGW z terenu Gminy Poświętne, które przygotowały pierogi w na konkurs według autorskich pomysłów i teraz właśnie nadszedł moment, by napisać z czego może składać się farsz na pierogi. KGW na konkursowy stół przygotowały po dwa zestawy i odpowiednio były to propozycje z następującym nadzieniem: Anielin (z grzybami gąskami, z bobem i pastą sezamową), Buczek (z serem i jagodami, z malinami), Dęba (po „litewsku” z pieczonym ciastem i baraniną, z grzybami), Poświętne (z mięsem oraz z grzybami i kapustą, z mięsem), Studzianna (z kurkami oraz mięsem indyka i rodzynkami, z grzybami gąskami oraz kaszą jaglaną i słodka kapustą). Komisja Konkursowa, która skonsumowała wszystkie przyznała następujące miejsca:
- KGW Studzianna
- KGW Poświętne
- KGW Dęba
Nagrodą dla Kół były talony finansowe, które można przeznaczyć na dowolny cel statutowy swojej działalności. To był ostatni oficjalny punkt programu. Od tej chwili można było oddać się konsumpcji pierogów, a że było ich aż 4000, więc goście na brak zajęć narzekać nie mogli. Słowo „pierogi” odmieniano dziś przez wszystkie przypadki.
Organizatorami dzisiejszego Festiwalu Pieroga w Anielinie byli: Urząd Gminy Poświętne, Gminny Ośrodek Kultury w Poświętnem, KGW Anielin oraz inne KGW z terenu Gminy Poświętne, Fundacja Ostoja im. Siostry Klaryski Stanisławy z Opoczna, Piotr Kaczmarczyk – radny wsi Anielin oraz sołtys wsi Anielin – Danuta Pisarska.
Oprócz kulinarnych atrakcji były także atrakcje dla najmłodszych, czyli dmuchane zjeżdżalnie, a także dzieci mogły zobaczyć jak wygląda wóz strażacki, ponieważ OSP Poświętne udostępniło swój najnowszy wóz w celach pokazowych.